Ordlista och förkortningar inom EDI
EDI innehåller många förkortningar och tekniska termer som kan vara svåra att skilja åt. Med vår ordlista får du en tydlig översikt och en bättre förståelse för begreppen.
Affärsmeddelande
Ett affärsmeddelande är en elektronisk överföring av ett strukturerat meddelande som har en given funktion. Meddelandet kan följa regelverket för EDIFACT och/eller XML.
EDI
Förkortningen står för Electronic Data Interchange och är ett standardiserat, elektroniskt och till stora delar automatiserat informationsutbyte av mellan olika system som t ex affärssystem. Utbytet av information är formatoberoende, vilket betyder att det kan följa till exempel EDIFACT eller XML.
4-corner model
En modell beskrivande de fyra aktörer involverade i utbyte av elektroniska dokument som avsändare, avsändarens VAN-operatör, mottagarens VAN-operatör och mottagaren. 4-corner model är även grundstenen i Peppol-nätverket.
CII
Cross Industri Invoice. Fakturaformat som är ett av två obligatoriska format att ta emot för mottagare i offentlig sektor i EU enligt EU Direktivet (2014/55/EU). Se Även PEPPOL BIS Billing 3.
DIGG
DIGG (Myndigheten för digital förvaltning) är en svensk statlig myndighet som ansvarar för att stödja och främja digitaliseringen inom offentlig sektor. DIGG uppdrag är att samordna och utveckla förutsättningarna för en effektiv digital förvaltning, med målet att underlätta för myndigheter, företag och medborgare att använda digitala tjänster och lösningar. Myndigheten arbetar med att skapa standarder, riktlinjer och gemensamma digitala infrastrukturer som underlättar informationsutbyte och samarbete mellan olika aktörer inom offentlig förvaltning.
e2b
Ett norskt fakturaformat. Se även EHF.
EDIFACT
En standard för EDI som definierar hur ett elektroniskt dokument byggs upp och vad det innehåller. Standarden är framtagen av The United Nations Centre for Trade Facilitation and E-business (UN/Cefact).
EDIFACT-meddelande
Det finns över 200 EDIFACT-meddelanden. Vi har listat några exempel här:
PRICAT – pris- och artikellista
ORDERS – avropsorder
ORDCHG – avropsändring
ORDRSP – orderbekräftelse
DESADV – leveransavisering
INVOIC – faktura
EFH
EFH står för elektronisk fakturahantering och beskriver den interna hanteringen av en faktura i ett elektroniskt arbetsflöde hos en fakturamottagare. Det kan vara intern distribution av fakturor, kontering, attester och arkivering.
EHF
Det vanligaste formatet i Norge. Formatet är baserat på UBL och hanterar de flesta meddelandetyper som katalog, order, ordersvar, faktura etc. EHF 3.0 hanterar den nya e-fakturastandard som gäller i EU.
Fakturaportal
En tjänst där leverantören registrerar sina kundfakturor via ett webbformulär som sedan skickas elektroniskt till kunden i ett på förhand bestämt format. Se också Webb-EDI.
Finvoice
XML-baserat fakturaformat i Finland i huvudsak använt för trafik via finska banker. Finvoice 3.0 hanterar den nya e-fakturastandard som gäller i EU.
GLN
Global Location Number som är en internationell nummerserie från GS1 för att identifiera parter och deras adresser. Ansökan om nummerserie görs hos GS1 Sweden.
GS1
GS1 är en världsomspännande och branschneutral organisation som drivs utan vinstintresse. Kärnverksamheten är att ta fram standarder som effektiviserar företags affärsprocesser och förenklar handel globalt och lokalt. I Sverige har GS1 ungefär 11 000 företag och organisationer i olika branscher som kunder. GS1 Sweden ägs av Dagligvaruleverantörers Förbund och Svensk Dagligvaruhandel, vilka också var med och grundade EAN, föregångaren till GS1. Validoo är GS1 Swedens helägda dotterbolag.
NEA
Nätverket för Elektroniska Affärer - Neutral och oberoende intresseorganisation som genom att samla privata aktörer och myndigheter för att gemensamt lösa problem och hinder för digitalisering.
NEA eRegister
Svenskt adressregister innehållande avsändande och mottagande parter för e-faktura och hela handelsflödet.
Nemhandel
Dansk infrastruktur för att hitta mottagare av elektroniska dokument.
OIOUBL
Det vanligaste formatet i Danmark. Formatet hanterar de flesta meddelandetyper som katalog, order, ordersvar, faktura etc.
OIOXML
Ett fakturaformat i Danmark. Se även OIOUBL.
Open Peppol
Icke vinstdrivande medlemsorganisation som förvaltar och utvecklar Peppol.
Peppol
Infrastruktur för att hitta mottagare och skicka elektroniska dokument. Se även Peppol BIS.
Peppol BIS
Format inom Peppol baserat på UBL. Formatet hanterar de flesta meddelandetyper som katalog, order, ordersvar, faktura etc
Peppol BIS Billing 3
Fakturaformat baserat på UBL som är framtaget för att hantera den nya e-fakturastandard som gäller i EU. Fakturaformatet är ett av två obligatoriska format att ta emot för mottagare i offentlig sektor i EU enligt EU Direktivet (2014/55/EU). PEPPOL BIS Billing 3 är det enklaste och vanligaste av de två att använda för avsändare.
Peppol Directory
Adressregister innehållande mottagande parter för elektroniska dokument i Peppol.
SFTI
Single Face To Industry - Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Kammarkollegiet och Upphandlingsmyndigheten bedriver gemensamt ett arbete med att främja förutsättningarna för elektronisk handel. Tar bl a fram standarder.
Svefaktura
Det vanligaste svenska fakturaformatet. Baseras på XML. Svefaktura ersätts idag ofta av Peppol BIS Billing 3.
TEAPPSXML
Fakturaformat i Finland i huvudsak använt för trafik via VAN-operatörer.
TEAPPSXML 3.0 hanterar den nya e-fakturastandard som gäller i EU.
TIEKE
Finskt adressregister innehållande avsändande och mottagande parter för faktura.
UBL
Universal Business Language är en XML-baserad standard för elektroniskt utbyte av affärsdokument. Används t ex i Peppol BIS, OIOUBL och EHF.
UN/Cefact
The United Nations Centre for Trade Facilitation and E-business (UN/Cefact) är FN:s organisation för standardisering av processer, meddelanden och protokoll som används vid elektronisk kommunikation mellan företag.
VAN
Value Added Network. Benämning på tjänsteleverantörer av förmedlingstjänster för elektroniska dokument. Kallas även ofta för operatörer.
Webb-EDI
En lösning där den ena parten (ofta köparen) använder en lösning för EDI-kommunikation (meddelanden som genereras och tas emot direkt i affärssystemet) och den andra parten (ofta leverantören) använder sig av ett webbgränssnitt för att skicka affärsmeddelanden.
Webbportal
Webbportal är ett brett begrepp för tjänster på nätet och kan innebära olika funktioner, till exempel en fakturaportal eller webb-EDI.
XML
eXtensible Markup Language är en formatstandard från W3C för att strukturera och hantera information oavsett presentationsform.